Olyan világban élünk, amikor angolul tudni szinte kötelező, és rengeteg fontos és szórakoztató dologról lemaradsz, ha nem beszéled a nyelvet. Bár az emberek többsége úgy tartja, hogy viszonylag könnyen megtanulható nyelv, több százezer szó létezik az angol nyelvben, ezeknek a helyesírása pedig sokszor még a legtehetségesebb tanulókat is próbára teszi. Viszont igenis megtanulható a nyelv, ezért jönnek mai cikkben olyan tanácsok és angol tanulás tippek, amivel kialakíthatsz magadnak egy igazi stratégiát a tanuláshoz.

Vágjunk is bele!

Angol tanulás tippek

1. Olvass el mindent, ami a kezedbe kerül

Klasszikus irodalom, újságok, weboldalak, e-mailek, a közösségi média hírfolyama, a reggeli müzlid doboza: ha angolul van, olvasd el.

Miért? Nos, ez a tartalom tele lesz tengernyi új szókinccsel és egy halom olyan szóval, amit már ismersz. Ez segít a gyors fejlődésben, mivel a már korábban tanult szókincs újbóli felfedezése friss példákat ad az új kontextuson keresztül, így megerősíti ezeket a szavakat a memóriádban.

Másrészt az új szavak és kifejezések elsajátítása elengedhetetlen a megfelelő szókincs arzenál kialakításához, különösen egy olyan nyelv esetében, mint az angol, amely nagyon sok szót tartalmaz.

Angol tanulás reggeli közben

A legtöbb ember olvas és utána egyszerűen továbblép. Ez nem a legjobb taktika. Nézzük a következő lépést, ami segít, hogy ezek a szavak meg is maradjanak.

2. Aktívan és tudatosan jegyezd fel az új szavakat

Klasszikus tanács, de a leghasznosabb angol tanulás tippek közé tartozik. Ugyanis működik!

Néha rábukkanunk egy-egy új kifejezésre, ami annyira megtetszik, hogy lehetetlennek tűnik elfelejteni. De higgy nekem, nem minden ragad meg első ránézésre.

Tudatosan előzd meg, hogy az új és hasznos szavak egyszer elfelejtődjenek: amikor új szót vagy kifejezést hallasz vagy olvasol, írd le szövegkörnyezetben, azaz egy mondatban a jelentésével együtt.

Ezzel időt takarítasz meg, mivel nem fogsz állandóan azon töprengeni, hogy mit jelentett már megint ez a szó… És az online szótárt sem kell folyton ‘fellapozni’.

3. Beszélgess emberekkel

Mire való a nyelv, ha nem kommunikációra?

Tudom, mi, emberek a szánk kinyitása nélküli kommunikáció szakértőivé váltunk – köszönjük WhatsApp! – de ha beszélsz egy nyelvet, sokkal jobban tudsz fejlődni, mintha csak olvasnál vagy írnál.

Gondoljon csak bele, hányszor hallottad már azt másoktól, hogy értik, amit hallanak, de nem tudnak beszélni.

Sok tanuló fejében hatalmas, leküzdhetetlen gáttá nőtte ki magát a beszéd, amely csak arra szolgál, hogy stresszelje őket. Ne ess ebbe a hibába!

Nem azért kezdünk el egy nyelvet tanulni, hogy cikkeket olvassunk (bár ez is a hasznos ‘mellékhatások’ közé tartozik). Azért kezdünk el nyelvet tanulni, mert utazni akarunk, jobb állást szeretnénk, külföldön akarunk tanulni vagy dolgozni. Ehhez mind beszélni kell.

Ezért érdemes online órákat venni vagy társalgási klubokba beiratkozni.

Angol tanulás online

4. Iratkozz fel valamilyen angol nyelvű podcastra vagy YouTube csatornára

Az angol tanulás tippek közül ez az egyik olyan módszer, ami szinte mindenki számára elérhető.

Miről szeretsz vlogot nézni vagy interjúkat hallgatni? Politika? Blogolás? Főzés?

Garantálom, hogy nincs olyan érdeklődési kör, amit ne fedne le valamilyen angol nyelvű podcast vagy YouTube-csatorna.

Iratkozz fel néhányra, hallgasd őket ebédszünetben, séta közben, munka után. Bár valószínűleg eleinte nehéznek találod majd az anyanyelvi angolok kiejtését vagy a beszéd ritmusát, ilyenkor nem hagyjuk ott az egészet, hanem újra és újra nekiállunk, megnézünk még egyet, aztán még egyet,  és hamarosan egyre jobban érted majd a hallottakat (arról nem is beszélve, hogy rengeteg új szót fogsz tanulni).

5. Menj külföldre

Nincs jobb módja az angol nyelvtanulásnak, mint elmerülni a nyelvben, a kultúrában, miközben egy angol nyelvű országban élünk és tanulunk.

Nem titok, hogy az angol a legszélesebb körben beszélt nyelv a világo, és a választható országok hosszú listáján keresztül biztosan megtalálod az ideális tanulási környezetet – a félteke, az időjárás vagy a kedvenc városod alapján. Gondoljunk csak Ausztráliára, Új-Zélandra, az Egyesült Királyságra, az Egyesült Államokra, Kanadára vagy Dél-Afrikára, hogy csak néhányat említsünk!

Tudom, hogy a külföldi tanulás nem mindenki számára megoldható opció, de ha úgy érzed, hogy realis cél, vágj bele!

Ha bármilyen kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged, írj nekünk a hello@angoltanaronline.hu email címre.

Közben pedig iratkozz fel az ingyenes mini-kurzusunkra, ahol kapsz egy ingyenes munkafüzetet és segítünk, hogyan építsd be az angoltanulást a napi rutinodba.