Angol tanulás online

Angolul tanulni egyeseknek könnyebb, másoknak nehezebb. Mindenkinek megvan a maga nehézsége természetesen. Van, aki könnyen tanul szavakat, de nehezen használja az igeidőket. Van, aki szinte képtelen megjegyezni az idegen kifejezéseket, de a nyelvtan az számára semmilyen problémát nem okoz. Hogyan tudunk az utóbbi helyzeten könnyíteni? Hogyan tanuljunk angol szavakat, mik a legjobb módszerek erre? Ezt a témát járjuk ma körül.

Hogyan tanuljunk angol szavakat?

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy az angol tanulás sokak számára fontos lehet. A diákoknak az iskola miatt, az egyetemistáknak a diplomához szükséges nyelvvizsga miatt. De ha valamilyen OKJ képzésben veszel részt, akkor is érdemes nyelvet tanulni. Hiszen bőven lehet, hogy egy nap külföldre szeretnél költözni.

A szavak tanulása pedig fontos része a nyelvtanulásnak. Ezért meg kell találni ennek a számodra megfelelő módját.

1. Használjuk őket minél gyakrabban

Klisének hangzik, de így van. Hibázol? Nem baj! Nem volt még olyan idegen nyelvet tanuló ember, akinek rögtön elsőre minden mondat hibátlanul hagyta el a száját.

A lényeg inkább az, hogy használd a nyelvet! Ha van lehetőséged, járj el angolul beszélők klubjába. Ha olyan helyen élsz, ahol angol az anyanyelv, minél többet keresd az anyanyelviek társaságát.

Ha ez a két lehetőség nem áll fenn, az sem baj. Biztosan van olyan rokonod, barátod, aki szintén angolul tanul. Beszélgessetek, írjatok egymásnak angol nyelven a magyar helyett. Ez nagyon jó gyakorlás az angol szavak memorizálására.

2. Online szótanulás

Ott van az internet a kezünkben, itt az ideje, hogy hasznosan töltsük el rajta az időt.

De hogyan tanuljunk angol szavakat online?

Van egy halom idegen szavak tanulására kifejlesztett applikáció, amit bátran használhatsz (Memrise, Duolingo, stb).

Segítségül hívhatjuk a hangos szótárakat is. Hiszen bőven vannak olyanok, akiknek nem elég csak leírva látni egy angol szót. Muszáj, hogy hallják is.

3. Sorozat / Filmnézés csak angolul

Hogyan tanuljunk angol szavakat szórakozva? Ehhez kitűnő lehetőség a sorozatok vagy filmek nézése. Ha már úgyis előfizetsz a Netflixre (vagy Amazonra vagy HBO-ra), akkor használd több mindenre.

Nézz olyan sorozatokat vagy filmeket, amiknek a nyelvezete viszonylag egyszerű (mondjuk ne egy New York-ban játszódó szlenggel teli olasz maffiát bemutató filmmel kezdd).

Ilyenkor jól jöhetnek az olyan sitcomok, mint a Friends (Jóbarátok), ami még humorral is tele van. Ha tetszik, amit látsz, az idegen szavak is megragadnak.

Ajánlom, hogy mindig legyen bekapcsolva a felirat. Lehet, hogy egy csomó dolgot nem fogsz rögtön kihallani, de a szemed látni fogja. Semmi nem maradt meg? Tekerd vissza, a felirat alapján írd ki a szavakat.

Meg fogsz lepődni, hogy egy 20 perces részből is hány szót ki fogsz írni.

4. Játszva tanulás

Mennyire szeretsz játszani? Ha nem veted meg, akkor itt van Neked még egy lehetőség.

Na de hogyan tanuljunk angol szavakat játszva?

Szerezz be társasjátékokat angolul. Ha nem tudsz egy szót, ott van a telefonod és azonnal ellenőrizheted a jelentését.

Tuti biztos, hogy így könnyebben megjegyzed majd, mint csupán magolással. A szavakat ugyanis kontextusba tudod helyezni. Kötni fogod őket egy élményhez.

Beszéld meg hangosan a társaiddal, hogy egy szó mit jelent, sokkal élesebben fog rögzülni a jelentése.

5. Ha szereted a social mediat

Ha szívesen vagy jelen a közösségi médiában, akkor jó nagyon lehetőségek nyílnak meg előtted az új szavak tanulásához.

Egyrészt rengeteg olyan csoport van, ahol az angolt tanulni vágyók összegyűlnek és szabadon chatelhetsz az emberekkel. A fókusz itt ne az legyen, hogy hol van a nyelvtani hiba. Ha valamit le akarsz írni angolul, de nem tudod a szót, nézd ki egy szótárból. Ha egy olyan választ kapsz, amiben idegen szavak vannak, azt is keresd ki.

Amint a szavakat kontextusba helyezted, sokkal könnyebben fogod megjegyezni őket.

Talán mára köztudott, hogy a szavak egyszerű bemogolása a legtöbb embernél nem működik. Elképzelhető, hogy ideig óráig (vagy gyerekek esetében a következő szódolgozatig) megmaradnak.

Aztán hasonló sebességgel távoznak a memóriánkból.

A szavak akkor maradnak meg, ha azokat kötjük valamihez. Egy érzelemhez. Egy vicces szituációhoz, akár egy képhez vagy játékhoz.

Egy dolgot jegyezz meg: az angol szavak tanulása nem egy kötelező rossz dolog. Ha fejleszted a szókincsed, Te magad fogsz javulni.

A szavak nem ellened vannak, hanem érted. Te leszel tőlük egyre ügyesebb, te tudod majd egyre választékosabban és folyékonyabban kifejezeni magad.

Úgyhogy csak hajrá!

Szeretnél angolórákat venni? Akkor itt tudsz érdeklődni.