Angol tanulás otthon egyedül – kihívás, de nem lehetetlen.

A világ éppen változik, az emberek pedig rengeteg kihívással néznek szembe:

  • Egyre kevesebb idő jut az angol tanulásra
  • Az árak változása miatt egyre kevesebben engedhetik meg meguknak, hogy magántanárhoz járjanak

Viszont vannak módok arra, hogy fejleszd olvasási, írási, hallási és beszédkészségedet – még akkor is, ha fizikailag nincs körülötted senki, aki segítene a gyakorlásban. Erre mutatok ma 5 hatékony módszert.

Angol tanulás otthon egyedül – így vágj bele

1. Helyezz el címkéket az otthonodban

Legyen szó nyelvtanról vagy szókincsről, a memorizálás az angoltanulás része, akár szeretjük, akár nem. Sokaknak ez a legnehezebb és legunalmasabb része a nyelvtanulásnak, viszont számos kreatív megoldás létezik.

Címkézz fel mindent otthon. Valahányszor tudatosan társítasz egy tárgyat annak angol megnevezésével, nagyobb valószínűséggel emlékszel majd rá.

Ezt nem csak az új szavakra alkalmazhatod, de a nyelvtanra is.

Az angol nyelvnek számos nyelvtani szabálya van, amelyeket a tanulók gyakran nehezen tudnak megjegyezni: feltételes mód, present perfect, csak hogy említsek egy párat ezek közül.

Írd fel a szabályokat a cetlikre és tedd őket olyan helyre, ahol sok időt szoktál eltölteni. A füdőszoba vagy a hálószoba jó választásnak tűnik. Így van valami, ami folyamatosan emlékeztet.

Egy dolog megtanulni valamit, más dolog meg is tartani azt.

A címkék viszont hatékony eszközök.

2. Indíts blogot

Az angol tanulás otthon egyedül igazi kihívás, ezt már az elején is említettem. Éppen ezért az egyik legjobb módszer, ha ezt valamilyen kreatív csatornán keresztül tudod megélni.

Ha szeretsz írni, akkor a blogolás vagy naplóírás teljesen Neked való. Ráadásul az íráskészségedet is rendkívüli módon fejlesztheted.

Persze nem kell rögtön többezer szavas cikkekre gondolni. Kezdd kicsiben. Vegyél elő néhány fényképet és írj hozzájuk angol leírásokat, akár néhány szóban.

Ha úgy érzed, ezekkel már nincs problémád, jöhetnek a mondatok, majd a több mondatból álló bekezdések.

Mivel egyedül tanulod az angolt, fontos, hogy a szöveget lektorálja valaki, vagyis inkább valami. Számtalan helyesírás ellenőrző program létezik online, amik ingyenesek. Használd őket.

Angol tanulás otthon

3. Mindent állíts át angolra a telefonodon

Naponta számtalanszor nézed meg a telefonod. Ha angolul vannak a beállítások, villámgyorsan elsajátíthatod annak szókincsét.

A szókincsen túl pedig egy fontos lépést megteszel: angolul fogsz gondolkodni. Ezáltal sokkal gyorsabb fejlődést fogsz megtapasztalni.

4. Olvass angolul – olyat, ami valóban érdekel

Az olvasás fontos készség, ráadásul az íráskészséged is fejlődik általa.

Ha az angol tanulás otthon egyedül történik, akkor az érdeklődés fenntartása az egyik legfontosabb szempont. Vagyis az olvasást érdemes összekötnöd a szenvedélyeiddel.

Ha szereted a sportot, akkor jöhetnek a sport magazinok. Ha a kertészkedés a hobbid, vegyél 1-2 könyvet a témában.

Emeld ki az új szavakat, amiket nem ismersz. Nézd meg az ismeretlen szavak jelentését – ha lehet, ne magyarul, hanem angolul. A szó angol meghatározására keress rá, ne angol-magyar fordítót használj. Sokkal hasznosabb a nyelvtanulás szempontjából.

5. Foglald össze hangosan, amit hallgattál vagy amiről olvastál

Hallgass podacastot, nézz angol nyelvű YouTube videókat vagy tv csatornákat.

Ha megnéztél egy videót, foglald össze hangosan, hogy miről szólt, mi tetszett benne a legjobban. Mondj véleményt.

Ez az egyik legnehezbb feladat, viszont egy szuper készséget sajátíthatsz el.

Angol tanulás otthon egyedül – Adj magadnak időt

Ha úgy döntöttél, hogy tanári segítség nélkül tanulsz meg angolul, nyilván lassabban fogsz haladni, de tudd, hogy ez rendben van.

Ne várd el saját magadtul, hogy angolul olvasol, lefekszel aludni és úgy ébredsz, hogy folyékonyan beszélsz.

Tűzz ki reális célokat, szánj egy előre meghatározott időkeretet az angol tanulásra minden nap. Harminc perc jó, de ha többet tudsz tanulni, az még jobb.

Ha egyedül tanulsz angolt, megválaszthatod az időt, a helyet és a módszert. Azonban nagyon könnyű azt mondani, hogy túl fáradt vagyok, majd holnap megcsinálom. Soha senki nem tanult meg jól egy nyelvet ezzel a hozzáállással, szóval igazán akarnod kell… de meg tudod csinálni!