’Készen állsz arra, hogy megtudd a titkot, hogyan tudsz 30 nap alatt folyékonyan megtanulni angolul és mindenkit elkápráztatni az angoltudásoddal?’

Ismerős szlogen? Hát persze. Egy halom cég próbálja magához vonzani az embereket ilyen és ehhez hasonló reklámokkal. Nyilván ezek általában olyan helyről jönnek, ahol az a lényeg, hogy minél több ember iratkozzon be csoportos órákra, amiből ők ugyan sokat nyernek, de Te, mint diák annál kevesebbet profitálhatsz. 60 perc angol és 20 diák, mindössze 30 nap alatt pedig folyékonyan beszélsz majd angolul? Hát nem tudom.. Hány perc jut rád, hogy beszélj és egyre több bátorságot gyűjts?

Angolul folyékonyan 30 nap alatt – sajnos nem

Ne érts félre, semmi baj nincs a csoportos órákkal. Sőt, rengeteg tanulónak motivációt jelent, hogy csapatban, együtt fejlődik másokkal és kialakul egy közösség is. De nem 30 nap alatt. Mint ahogy egyéni órákkal sem juthatsz el egyetlen hónap után olyan szintre, hogy folyékonyan társalogsz angol nyelven.

Nincs titok, nincs olyan kurzus vagy módszer, ami garantálná Neked, hogy 30 nap alatt angolul beszélj.

Ez egy nagyon ’bátor’ állítás, hiszen így fogsz termékeket venni, így fogod megvenni az adott nyelviskola vagy oktató videóit, és sajnos nem a legtisztességesebb reklámszöveg a tanulnivágyókkal szemben.

Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz.

frusztrált nyelvtanuló

Pontosan tudom, hogy ezek az állítások mennyire frusztrálóak tudnak lenni. Főleg, ha egy csomó pénzt szánunk rá, áhitatva várva, hogy vége legyen a 30 napnak és folyékonyan beszéljünk, és végre elmehessünk nyaralni, jelentkezhessünk ahhoz a céghez egy állásinterjúra, elköltözhessünk abba az országba.

Viszont nem azért írtam ez a cikket, hogy elkeserítselek vagy elvegyem a kedved az angoltanulástól.

Bár az nem igaz, hogy 30 nap alatt folyékonyan tanít meg valaki angolul beszélni, de igenis nagyon magas szintre viheted az angol tudásod, csak egy kicsit hosszabb idő alatt. Viszont ez ne keserítsen el, mert ez teljesen normális és így van jól!

Ez csupán annyit jelent, hogy az angoltanulásról szóló út egy kicsit hosszabb lesz, egy picit másképp fog kinézni, mint amit elképzeltél korábban. És nincs is ezzel semmi baj, mert ez így természetes.

Magabiztosan angolul

A nyelvtanulás mindenkinél más és más. Nincs tökéletes módszer, nincs tökéletes időtartam, ami minden egyes nyelvtanulóra ’ráhúzható’ lenne.

Ezt a cikket azért írom, hogy Te is próbáld magad mögött hagyni ezeket a nézeteket és segítsek Neked elindulni a folyékony angol beszéd felé vezető úton.

Bár lehet, hogy ezt a folyékony beszéd kifejezést egyébként sem lenne érdemes használni. Ez ugyanis nem egy adott pont valamikor a tanulás során, amit el kell érnünk. Nem egy vizsga, amin vagy megbukunk vagy átmegyünk. A nyelvtanulás nem ilyen.

A folyékony szó helyett én inkább azt használnám, hogy MAGABIZTOSSÁG. Mert ez sokkal kézzelfoghatóbb. Minél többet tanulsz és minél többet gyakorolsz, egyre magabiztosabb leszel. Rengeteg erőfeszítés kell hozzá, ez nem kérdés, és hozzá kell szokni, hogy sok hibát fogsz elkövetni.

Ha kezdő vagy, nyilván több időt kell befektetned, hogy elérd a célod, ha már előrébb vagy a tanulásban, akkor hamarabb el fogsz jutni oda, hogy elég önbizalmad van.

Bármilyen szinten is vagy, amire szükséged van, az a mindennapi gyakorlás és a heti rendszerességű beszélgetes akár tanárral, akár angolul tanuló barátokkal.

Az egyetlen meghatározó tényező az lesz, hogy mennyi időt és energiát teszel bele a tanulásba.

Folyamatos tanulás, következetesség, elszántság. Ennyi a titok. El kell mondanod magadról, hogy ’minden nap fogok foglalkozni az angollal’.

Aznap csak egy angol dalra van időd? Oké. Hallgasd meg. Vagy nézz meg egy teljes filmet angolul. Minden nap csinálni valamit következetesen, elszántsággal. Ez fog elvinni a magabiztos angol beszédhez. Nem varázskurzusok, nem hatalmas titkok, amiket csak a nyelvkurzusok tudnak.

Magabiztos nyelvtanulók

Mi a legnagyobb baj azzal, ha azt ígérik Neked, 30 nap alatt folyékonyan fogsz angolul beszélni? Túl nagy lesz rajtad a nyomás! Azt fogod gondolni, hogy ’oké, vagy elérem a folyékony beszédet 30 nap alatt, vagy elbuktam’. Ettől az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha elérik a célt és 1 hónap alatt megtanulnak angolul, akkor soha többet semmit nem kell már csinálni. Ha viszont 30 nap alatt nem sikerül, akkor a nyelvtanulás úgysem nekik való.

Vagyis ennek az ígéretnek két nagy baja van:

  1. Nem megvalósítható
  2. Úgy érzed majd, hogy elbuktál, hiszen nem tudsz folyékonyan beszélni 30 nap után.

Az én célom viszont az, hogy azon az úton tartsalak, ahol folyamatosan tanulsz angolul, minden egyes nap, kitartóan. Az én célom az, hogy tudd, nem baj, ha hibázol. A hibák kellenek, azok elkerülhetetlenek és általuk tanulunk.

Építsd be az angolt a napi rutinodba

Éppen ezért 30 nap valószínűleg túl kevés lesz, hogy folyékonyan és magabiztosan beszélj angolul, ugyanakkor 30 nap tökéletesen elég arra, hogy kiépíts olyan napi szokásokat, amik végül elvisznek a magabiztos angol beszéd felé 😊

30 nap tökéletesen elég arra, hogy beépíts egy rutint az életedbe. Úgyhogy ahelyett, hogy nem létező titkok ígéretét sorolnánk fel, szeretnék adni Neked néhány tippet, hogy hogyan indulj el a magabiztos angol beszéd felé.

1. Minden nap különíts el időt az angoltanulásra

Legyenek reális céljaid! Nem mondhatod például azt, hogy minden egyes nap munka után 1 teljes órát fogsz tanulni. Ez nem biztos, hogy menni fog. Annyira el fogsz fáradni, hogy meg fogod utálni az angoltanulást.

15 perc? 30 perc? Ezek lehet, hogy olyan célok, amiket jobban tudsz teljesíteni, ha kevesebb az időd. Ennyi idő alatt meg tudsz hallgatni egy podcastot vagy meg tudsz nézni egy YouTube videót

2. Vedd körül magad az angol nyelvvel

Állítsd át a telefonod angolra, olvass recepteket angolul, olvasd a híreket angol nyelven. Olvasd a kedvenc könyveid angolul. Engedd az agyad átváltani angolra 😊

3. Nézz tv sorozatokat vagy rajzfilmeket angolul

A rajzfilmek egyébként nagyon hasznosak! Ha az angol nyelvtudásodon sokat kell még csiszolnod, az egyszerű nyelvezetük miatt könnyen hozzászoktatnak az új nyelvhez.

4. Beszélj angolul

Ha a fentieket mind megcsinálod, de nem beszélsz, a tudásod passzív lesz. Ne engedj a lámpaláznak. Egy csomó módon gyakorolhatsz angolul beszélni. Beszélj a kutyádhoz. Mondd végig hangosan mit csináltál aznap. Ha főzől, mondd, hogy mit csinálsz éppen. Ha egyedül élsz, nem lesz gond. Ha családod van, ne legyél zavarban. Csak mondd meg nekik, Te csak csinálod a magad feladatát 😊Ha nyitottak rá és beszélik a nyelvet, kommunikálj néha velük is angolul.

5. Vedd fel a hangod

Vedd fel magad, ahogy beszélsz. Ettől se félj, hiszen nem kell senkivel sem megosztanod. Vedd fel, hallgasd meg és töröld a telefonodról.

Egy dolog miatt azonban mégis fontos.. Hogyan hangzik? Mit szólsz a saját kiejtésedhez? Vannak hangok, amik nem nagyon mennek? Akkor itt az ideje gyakorolni őket és mennyire jó, hogy most már ezt is tudod magadról!

6. Beszélj más emberekkel angolul

Ha elég bátorságod van, akkor eljött az ideje, hogy másokkal is beszélgess. Tanárral, más angol tanulókkal, barátokkal, családdal – tényleg, bárkivel!

Amikor elkezdesz beszélgetni, rájössz, hogy ez nem is annyira szörnyű! Rájössz, hogy ezt meg tudod csinálni probléma nélkül.  

Ha van olyan tipped, amit szívesen megosztanál velünk, akkor hagyj kommentet és írd meg, hogy Neked mi vált be!