Szeretnél angolul tanulni, de nincs időd nyelviskolába járni? Most nem engedheted meg, hogy magántanárhoz járj, aki csak veled foglalkozik? Bármennyire is furcsán hangzik, Te magad lehetsz a saját tanárod. Igen, akkor is, ha még viszonylag kezdő vagy az angol nyelvben. Van néhány fantasztikusan egyszerű és hatékony módszer, amellyel megtanulhatsz angolul, akár tanár segítsége nélkül is. Íme néhány stratégia és tipp, ami megmutatja, hogy az angol nyelvtanulás otthon kezdőknek is lehetséges.

1. Csak lassan

Ha úgy döntöttél, hogy tanári segítség nélkül akarsz megtanulni angolul, akkor lassan kell nekikezdeni. Az, hogy este elkezdesz angolul olvasni nem azt jelenti, hogy reggel már folyékonyan fogsz beszélni 🙂

Tűzz ki reális célokat. Szánj időt az angol tanulásra minden nap. Legalább napi 30 percre szükséged lesz, de ha többet tudsz rászánni, az még jobb.

Az autodidakta tanulás azt jelenti, hogy Te választod meg az időt, a helyet és a módszert. Ám túl könnyű olyan kifogásokkal előjönni, mint a ‘most túl fáradt vagyok, majd holnap megcsinálom’. Ilyen hozzáálással soha senki nem tudott igazán jól megtanulni egyetlen nyelvet sem. Nagyon akarnod kell, kifogások nélkül!

2. Gondolkozz úgy, mint egy gyerek

Érdekesen hangzik, az biztos. Viszont a gyerekeknek készült könyvek, rajzfilmek tökéletes forrást jelentenek a kezdeteknél.

Először egy alapszókincs kell. Meg kell tudni formálni a hangokat. Ki kell tudni hallani a filmekből az egyszerűbb dolgokat. Minél több dolgot értesz, annál nagyobb lesz az önbizalmad. És rá fogsz jönni, hogy az angol nyelvtanulás otthon kezdőknek is lehetséges.

3. Hallgass meg mindent és mindenkit

Ha angol tanulásra adtad a fejed, az egyik legnagyobb könnyebbség az lesz, hogy ma szinte minden angolul zajlik.

Gondolj csak bele. Amikor egy gyerek megtanulja az anyanyelvét, nem írással és olvasással kezd. A kisgyerekek először megtanulnak egy-két szót a körülöttük lévő emberektől. A szüleiktől, a testvéreiktől, akár egy gyerekeknek szóló műsorból. Eleinte szinte semmit sem értenek. Aztán egyre nagyobb lesz a szókincsük. A szavakból kifejezések lesznek, aztán mondatok. Hamarosan az egyszerűbb beszélgetések is mennek már.

Te is vedd körül magad angol nyelvű környezettel. A háttérben menjen a BBC vagy a CNN. Hallgass angol nyelvű podacastokat. Sok angol turista van a környéken? Néha ülj le és próbálj (diszkréten 🙂 ) belehallgatni a beszélgetéseikbe.

Hamarosan azt veszed majd észre, hogy te is készen állsz egy angol beszélgetésre!

4. Angol nyelvtanulás otthon kezdőknek a hírek segítségével!

Sosem hátrány, ha tudod, hogy mi történik a világban. Ráadásul van miről beszélgetni otthon, a buszon vagy a kollégákkal.

Ezentúl a híreket is csak angolul hallgasd és olvasd. Ne aggódj, ha majdnem semmit nem értesz belőle az elején. Próbáld meg kihallani a szavakat, lejegyzetelni őket és megnézni a jelentésüket.

5. Tanulj angolul a YouTube-on

A YouTube-on mindenféle videót megtalálsz: régebbi vígjátéksorozatokat, filmelőzeteseket, TV reklámokat és még sok minden mást.

Téged mi érdekel? Zene? Divat? Golf? Keress rá és nézz végig egy videót. Mivel a témát már jobban ismered, egyszerűbben kihallod a szavakat, az újakat pedig könnyebben fogod megjegyezni.

Egy dolgot sose felejts el a nyelvtanulással kapcsolatban: mint minden jó dologhoz, ehhez is idő kell. Ne azt várdd, hogy az első néhány hónapban vagy évben már teljesen folyékonyan fogsz tudni beszélni. De minél több időt teszel bele, annál gyorsabban fogod elérni a célodat. Vedd körül magad az angol nyelvvel és tanulás közben is érezd jól magad! Én is erre törekszem a diákjaimmal!

Mégis inkább tanárral szeretnél angolt tanulni? Itt találod az angolóra árakat.

Cikkek, ha szomjazol a tudásra:

  1. Az egyszerű befejezett jelen idő az angol nyelvben
  2. Egyszerű és folyamatos múlt
  3. Hasznos angol kifejezések utazáshoz
  4. Angol email kifejezések
  5. Angol CV kifejezések